Tradition

Hijabuppropet.
Alltså, jag brukar ha rätt starka åsikter åt det ena eller andra hållet.  Alla som vill bära slöja skall självklart få göra detta. Samtidigt strider det emot allt jag står för, eller inte allt. Men mycket. För det är trots allt kvinnor som bär det. Allt för att täcka större delen av kroppen, medan männens awrah endast går från naveln till knäna. Om män och kvinnor skulle behövt gömma samma kroppsdelar hade jag inte sagt något, men nu är det inte så. Det är detta som strider mot mig och mina åsikter.

1846 så tilläts kvinnor i Sverige (ogifta av olika anledningar) att börja arbeta inom hantverk. Det finns lagar långt in på 1900-talet som säger vad kvinnor får jobba med och inte jobba med. Senast som i år var det studenter (män) på LTH (Lunds tekniska Högskola) som ansåg att kvinnorna på utbildningarna där inte har att göra. Det var 3-4 gånger så många män på min utbildning i Karlstad. Vi är 8 kvinnor av 30 antagna på den utbildningen jag börjar om nån vecka. Säger inte det en hel del? Det har gått nästa 150 år sedan kvinnor fick ta studentexamen och det är fortfarande inte accepterat med kvinnor på tekniska utbildningar.
Många tycker att vi kvinnor i Sverige har det tillräckligt jämnställdhet i Sverige och nästintill skrattar åt oss. Varför? Det må finnas i både lagar och bestämmelser att vi har lika rätt. Men teorin stämmer sällan i verkligheten. Jag har inte många kvinnor runt mig som inte lagar mat, städar och donar. Om det hade varit tvärtom, att det var männen som inte fick jobba förrän 1846 så hade det varit de som antagligen fortfarande idag tagit rollen som kock, städare osv i hemmet. Kvinnor gör det för att de "vill". Det är klart att det är någon som behöver laga mat, städa osv. Men det verkar falla mer naturligt på kvinnan. Av just den anledning till att det är en kulturell tradition. Kvinnor städar. Männen hugger ved.

För mig blir det inte frivilligt. För mig blir det något som man präglats av sedan födseln och urminnestider. Även om man själv tror att det är frivilligt, så blir det inget annat än en kulturell tradition. 
Det känns precis som med slöjan, man måste inte bära den. Men man gör det, just för att det är tradition. 
Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Sandra Dee

per aspera ad astra

RSS 2.0