Nyhetsflöde

Facebooks ny/gamla nyhetsflöde är helt fantastiskt. 
Jag kan läsa om allt det tragiska som hänt den senaste tiden. Jag kan läsa att Idas kropp är funnen, jag kan läsa om att Jens kropp är funnen. Jag kan läsa om försvunna människor, hundar, katter, båtar, bilar... Om jag läser tillräckligt väl kan jag säkert hitta information om en borttappad hoppspindel. Jag kan även läsa om bilar vars ägare stjäl allt som kommer i dess närhet, om människor som skär upp boskap, jag kan läsa om människor som begått grova brott. 

Hur kan ni vara så säkra på den bilägaren som läggs ut verkligen har gjort det som texten skriver? Att inte den "försvunna" människan är någon som lever med skyddad identitet? Människor delar saker som de absolut inte har en aning om ifall det verkligen stämmer eller inte. Människor tycks heller inte bry sig om vart alla uppgifter kommer ifrån, om det som visas ens stämmer. Vissa av bilderna som delas kan förstöra oskyldiga människors liv. Har människor ens tänkt den tanken? Tänk om någon hade förstört ditt liv genom facebook på det sättet. Hur hade du själv mått? Om du hade levt under skyddad identitet och den människan som är anledningen till det hade publicerat ett foto på dig. Om han/hon hade skrivit att du är försvunnen och får denna personen en massa tips på var du kan vara eller vart du är. Hade du velat att hundratals människor sprider din bild då? Varför är ni människor så naiva att ni tror att ingen människa vill någon annan något ont? 

Jag undrar även hur man kan skriva så många onda ord om människor som inte kan stå till svars för sig själva längre. Det bevisar mer om er som skriver det än om de som så tragiskt dött den senaste tiden. För några dagar sedan såg jag en kommentar på en sida om Ida. Om den personen hade denna informationen, varför skriva den på en facebook sida istället för att gå till polisen? Polisen behöver den informationen mer än vi facebook-användare. Vi behöver inte veta mer än det som står i tidningarna. I mina ögon är det bara ett fruktansvärt fult skitsnack. 

Jag vet ärligt inte vad jag hade gjort med alla er människor som skrivit något olämpligt om dessa människor om det hade varit en anhörig, vän eller bekant till mig. Jag hade antagligen inte suttit och skrivit ett blogginlägg om det iallafall. Jag hade nog inte velat att någon utomstående hade skrivit ett enda ord om den personen. Vart har det sunda förnuftet tagit vägen? Vart har sympatin och empatin för människor tagit vägen? 

Nej, detta nyhetsflöde på facebook är inte så fantastiskt trots allt. 

Låt nu alla anhöriga sörja i fred. Utan onödiga kommentarer. Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Sandra Dee

per aspera ad astra

RSS 2.0