Allt detta hat

Har kollat runt på diverse sidor som finns på nätet en stund. Allt detta hat som finns där ute. Varför? Inser mer och mer att vi är uppdelade i läger i vårat älskade land. Ett vi och ett dom. Det spelar ingen roll vilka vi är eller vilka dom är. Allt detta hat. Ärligt talat så blir jag inte arg längre, jag blir bara ledsen. Ingenting borde handla om oss eller dem. Det borde handla om de där individerna som skapar detta. De människor som har en alltför extrem politisk eller religös ståndpunkt. 
Förra sommaren följde hela Sverige det fruktansvärda som hände i Norge. Vi hörde om bombningen i Oslo, vi fortsatte lyssna och helt plötsligt hade en man skjutit ner nästan 70 personer på Utöya, detta visade sig snart att det var samma man. Varför? För allt detta hat som finns i samhället mellan människor. Norge ligger oss nära, till Oslo tar det inte mer än ett par timmar. 
Många delar av världen ser precis likadan ut, det är ett hat som jag aldrig kommer att förstå. Det är ett hat som ingen borde vilja ha runt sig. Det är ett hat jag inte vill ha runt mig. Men ett hat som inte går att blunda för längre. Hatet sprider sig på facebook som en löpeld. Hatet sprider sig i form av pepparkakor, tomtar, chokladpraliner osv. Allt detta kommer ifrån enstaka människor. Pepparkaksdiskussionerna kommer ifrån en lärare som valde att plocka bort pepparkakorna ur luciafirandet. En människa, en person som är lärare. Vad lärarens anledning till detta var kan diskuteras, för ingen vet. Jag känner inte läraren och jag är inte läraren. Men det kommer fortfarande i från en persons handling. En person som väcker ett hat i nästan en hel befolkning. En person som gör att hatet av oss/dem ökar för de svenska traditionerna skall hållas vid liv. Det är inte den stora massan som skapar detta hat, det är inte vi eller dom. Det är en person.
Disney må vara fler än en människa, men Disney härstammar inte ifrån Sverige. Och att Disney väljer att klippa bort några scener i år är inte första gången och antagligen inte den sista. Vad jag kunnat läsa mig till så är inte Disney norden ensamma om att klippa bort några av de stereotypiska dockorna eller klippen som finns i "Jultomtens verkstad". Disney har nog gjort de filmer som präglar våra barn mest, som alla barn sen i början av 1900-talet kollat på mest. Om det då sitter ett barn där vars föräldrar inte är med vid tv:n och kan förklara (om det skulle behövas). Är det inte bra om dessa karikatyrer klipps bort då? Alla som delar och lägger ut massa saker på facebook är vuxna (iallafall de jag har på min sida) och förstår vad en karikatyr är för något, att verkligheten skiljer sig i från det som visas på film och tv. 
Tänk att en pepparkaka, en disneyfilm och massa andra saker kan skapa allt detta hat emot oss/dem. Det är inte dem, det är inte vi som skapat detta. Det är någon enstaka människa, några enstaka företag som skapar detta. 

Jag tänker inte sluta äta pepparkakor, jag tänker inte bojkotta Kalle Anka 15:00 på julafton. Jag tänker inte låta hatet ta över mig. För mig betyder Kalle Anka mycket på julafton, men långt allt. För mig betyder Kalle Anka att familjen sitter ihop och tittar ihop. Som en av mina närmaste och äldsta vänner sa "Julen ska handla om att umgås med familjen, inte julklappar och annat". 

Jag tänker fortfarande att världen består av individer, inte oss och dem. Det finns alltid rötägg inom alla religioner, politiska parti, ideologier osv. Det finns alltid rötägg där det finns extreminism. Det finns alltid rötägg i samhället oavsett vart de kommer ifrån, vad de har för uppväxt osv. Men om två personer har samma uppväxt, samma härkomst betyder inte det att båda är rötägg bara för att en är ett rötägg. 

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Sandra Dee

per aspera ad astra

RSS 2.0